Категорії
Новини

Авто для новачка: яку купити першу машину

Водіям-початківцям варто почекати з придбанням транспортного засобу з двигуном потужністю більше 150 л. с. Потужний автомобіль у руках новачка – це небезпечна іграшка, яка може призвести до серйозних ДТП.

Коли водій-новачок обирає собі перше авто, про це знають усі його знайомі, колеги, «однополчани» з фітнес-клубу, сусіди та всі навколишні собаки у дворі. Вибір першого авто – подія воістину грандіозного масштабу! Коли минула стадія «хочу купити нову машину в кредит», прийшло усвідомлення про вигідність купівлі та утримання б/в авто, приходить друга частина вселенських мук: яку першу машину краще купити водію-початківцю.

Не всім пощастило «доношувати» машину за татом чи братом, і в цьому випадку доводиться занурюватися у вир вивчення вибору та експлуатації машини, голова йде кругом, нові знання ніяк не укладаються в стрункий і зрозумілий ряд. Сервіс «Автокод» зважився провести вивчення самостійно та видати коротке зведення про те, як вибрати перший автомобіль. Але відповіді на запитання «як» нам здалося замало. Тепер відповідаємо на запитання, яку машину вибрати новачкові.

Найкраща машина для новачка

Є такі машини, які з роками не виходять із моди. Проходять десятиліття, одне покоління змінює інше, але більшість розумних водіїв вибирають:

  • Ford Focus;
  • Mitsubishi Lancer;
  • Toyota Corolla;
  • Toyota Camry.

Ці автомобілі входять у топ найбільш купованих протягом останніх десяти років. І цьому є розумне пояснення. По-перше, вони надійні – кожна з представлених машин в змозі проїздити 10 і більше років, «намотати» не одну сотню кілометрів при належному обслуговуванні, а саме цей параметр варто поставити в основу кожному новачкові при виборі першої машини.

По-друге, вони прості і зрозумілі в експлуатації: немає в їх конструкції складних особливостей на кшталт незвично розташованих свічок (привіт виробникам Subaru!) або трансмісій, що не обслуговуються (привіт, Volkswagen!). Усі «болячки» цих найкращих машин для новачків вже давно вивчені та відомі кожному автомеханіку.

В-третьих, каждый из перечисленных авто универсален. Если о «Фокусе» и «Лансере» мечтают все юные гонщики, влюбленные в Кена Блока и смотревшие «Форсаж», то «Королла» и «Камри» — символ крепкой семейной размеренной жизни, какую демонстрируют нам в американских сериалах. Однако как в «Фокусе» прекрасно располагается детское кресло, так в «Камри» легко можно дать угла на обледенелой дороге.

Найпопулярніші вживані автомобілі

В списках самых продаваемых в России машин регулярно оказываются:

  • Hyundai Solaris;
  • Renault Logan;
  • KIA Rio;
  • Daewoo Nexia;
  • Opel Astra;
  • Volkswagen Passat.

Logan, Solaris та його «зібрат» Rio часто виявляються найпопулярнішими авто за останні кілька років не випадково: куплені новими 3-5 років тому автомобілі відслужили свій термін: обтерли всі свої виступаючі частини, стали ламатися частіше, ніж приносити задоволення і користь, але ще придатні для продажу за якісної хімчистки. Те, що купується дешево, буде лідирувати в рейтингах авто, що продаються через 3-5 років використання – це закон автомобільного ринку. А, крім ціни, в цих автомобілях немає нічого привабливого (хіба що «Логана» добре налаштована підвіска).

«Астра» і «Пасат» можуть похвалитися високою якістю складання, надійністю як машини, так і його пасажирів – це ж «німці», а кому як не знатися на автомобілях. Якщо кошти дозволяють купити німецького автовиробника, то не варто сумніватися — новачкові складно підшукатиме варіант краще.

«Відра» та вітчизняні автомобілі

Немає нічого класичного, ніж покупка дешевого автомобільного «відра» як перша машина. Як правило, подібний вибір роблять молоді хлопці – новачки, купуючи мотлох за 50-70 тисяч рублів. Рідко вбиті російські машини їздять більше року в одного власника: за 365 днів відбувається три сотні ДТП, бо «не шкода» і «треба ж на чомусь вчитися». Швидше за все, новачки-власники таких машин рідко відвідують сертифіковані автоцентри, чинять чи у дворі, чи в гаражі у «братанів». Якщо колись ви особисто ставали свідками типових порад, яку купити першу машину хлопцю, то швидше за все новачок купував:

  • LADA Samara;
  • LADA Classic;
  • LADA 110;
  • LADA Priora;
  • LADA Granta;
  • «Оку»;
  • GAZ 3110.

Без жартів, це найпопулярніші вживані російські автомобілі на нашому ринку.

Аргументация в духе «какая разница, все равно разобью» имеет место быть, однако я каждый день вижу парней, которые не спрыгивают с крыши или не прыгают в Неву с моста, хотя «все равно когда-нибудь умрут». На ладан дышащие автомобили плохи не грохотом, ржавчиной и отсутствием комфорта, они опасны тем, что могут сломаться в самый неподходящий момент, ненадежны и сомнительны.

Аргументація в дусі «яка різниця, все одно розіб’ю» має місце бути, проте я щодня бачу хлопців, які не стрибають з даху або не стрибають у Неву з мосту, хоча «все одно колись помруть». На автомобілі дихаючі автомобілі погані не гуркотом, іржею і відсутністю комфорту, вони небезпечні тим, що можуть зламатися в самий невідповідний момент, ненадійні і сумнівні.

Автомобіль для жінки-новачка

Питання, який перший автомобіль купити дівчині настільки непросте, що відповідь на нього ми винесли в окремий абзац. Тому що перша машина для жінки-новачка повинна бути зручною, красивою, щоб сумки містилися, щоб дитяче крісло можна було закріпити, щоб надійна, проста в управлінні і бажано все ж таки червоненькою. А якщо серйозно, то жінка підходить до вибору автомобіля раціональніше, ніж чоловік. Особливо якщо йдеться про машину для дівчини-новачка за кермом.

Перший автомобіль має бути простим в управлінні. Значить, усі моделі так коханих усіма жінками MINI відпадає – управління модними та стильними «малюками» вимагає граничної уважності та зосередженості – кермо реагує на будь-яке коливання надто різко.

Перший автомобіль для водія-дівчини-початківця не повинен бути більшим, щоб паркування займало менше часу і залишало менше жертв. Тому від потужних рамних позашляховиків як перше авто для жінок ми відмовимося. У машину повинні поміщатися чоловік, діти, подружки, пакети з бутіків, «Ашана», «Стрічки» та дрібниці з «Ікеї». Жаль, але «Матіз» і «Смарт» вже не підходять.

Водійський кокпіт має бути спроектований таким чином, щоб розмістити сотні жіночих дрібниць: від гумок та шпильок для волосся до сонячних окулярів, пляшок води та дитячого харчування. Ідеально, якщо в машині буде встановлено додаткові електронні помічники (системи екстреного гальмування, ABS, парктроніки, контроль сліпих зон тощо). Привабливий та яскравий дизайн не будуть зайвими.

З урахуванням усіх перерахованих пунктів ми визначили, яку машину купити новачкові-жінку:

  • Skoda Fabia;
  • Peugeot 308;
  • Fiat 500;
  • KIA Picanto;
  • Toyota Auris;
  • Nissan Qashqai;
  • Volkswagen Golf;
  • VW Beetle.

Яку машину вибрати водію-початківцю — порада експерта

Кіра Каддаха, представник компанії з підбору автоAutoSpot:

– Які марки автомобіля підійдуть новачкові і чому? Водій-початківець може сміливо придивитися до автомобілів KIA. Наприклад, Rio, Cerato. Корейські автомобілі себе успішно зарекомендували, славляться якістю, надійністю та безпекою. Ці моделі створені з урахуванням особливостей експлуатації в Росії. На них поширюється тривала гарантія – 5 років або 150 000 км пробігу.

Также новичку смело можно остановить свой выбор на корейском производителе Hyundai и приобрести Hyundai Solaris. Solaris обладает всеми необходимыми системами безопасности и является удобной и экономичной машиной в эксплуатации. Уже базовая версия Active включает в себя две подушки безопасности, ESP, датчики давления в шинах, аудиоподготовку, а также «ЭРУ-ГЛОНАСС».

Водіям-початківцям варто почекати з придбанням транспортного засобу з двигуном потужністю більше 150 л. с. Потужний автомобіль у руках новачка — це небезпечна іграшка, яка може призвести до серйозних ДТП. Такими автомобілями, як Nissan GT-R, Chevrolet Corvette, повинен керувати лише досвідчений водій, який усвідомлює, що у нього під капотом цілий табун коней, і використання всіх можливостей такого авто в місті може призвести до серйозної ДТП із жертвами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні записи